jump to navigation

Zoekmachine voor gezamenlijke informatiebalie? mei 9, 2008

Posted by aadoek in Spoetnik.
trackback

Een zoekmachine zoals die van Rollyo voor voor de hulppagina’s van Nederlandse UB-en zou een handig hulpmiddel kunnen zijn als meerdere universiteitsbibliotheken samen een virtuele informatiebalie gaan inrichten.

Het idee voor een dergelijke samenwerking kwam onlangs aan de orde tijdens de vergadering van de Nederlandse Questionpoint gebruikersgroep – zonder dat er afspraken over zijn gemaakt trouwens. Sommige leden (bibliotheken dus) willen hun studenten graag een snelle chatservice aanbieden maar zien er – terecht – tegenop om een groot aantal uren per dag zo’n virtuele balie te moeten bemensen. Als meerdere bibliotheken samen zorgen voor een ploeg mensen die redelijk de weg kunnen vinden in de websites van alle aangesloten instellingen, dan zou een aantal vragen over collecties en voorzieningen door collega’s van alle bibliotheken kunnen worden beantwoord. Uiteraard na veel begeleiding, training en misschien wel het inrichten van zo’n zoekmachine.

Voor de inhoudelijke cq. moeilijke vragen stel je de klant dan al chattend voor dat het antwoord later via e-mail wordt gestuurd. Binnen het Questionpoint-netwerk kan dit vrijwel naadloos worden verzorgd, ook de afhandeling door de tweedelijners wordt dan gemonitord.

De UB-en van de UvA, Leiden, Wageningen, Maastricht en Rotterdam hebben momenteel Questionpoint. Zo met z’n vijven hoeft iedere instelling dus maar voor 1 werkdag chatdienst te doen. Met de KB erbij komen we op 6, dan kunnen we de virtuele balie misschien ook ’s avonds of in het weekend openstellen.

En nog even terugkomend op het chatonderdeel in week #4: sinds kort is er een Questionpoint widget die in een webpagina laat zien of er op dat moment een bibliotheekmedewerker online is – a la het Meebo-venstertje dat we kennen van SPOETNIK dus. En: hij kan ook in sociale netwerken (zie week #10) worden geplakt.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: